top of page

Udvidelse af aktivitet i virksomheden

I princippet kan en virksomhed altid udvide sine aktiviteter - så længe den har penge nok til at dække udgifterne ved at gøre det. Det gælder naturligvis ved sådan en udvidelse, at for at den skal være profitabel, så skal den opnåede indtjening ved udvidelsen være større end omkostningerne til at udføre den.

 

Overordnet er der 4 forskellige måder at udvide en virksomheds aktivitet på:

 

Overarbejde eller skifteholdsarbejde

 

Hvis en virksomhed eksempelvis ikke har tilstrækkelig maskinkapacitet eller for få medarbejdere med specifikke, særlige kompetencer, så kan den vælge at indføre enten overarbejde eller skifteholdsarbejde - eller en blanding. Dette betyder dog samtidig, at virksomheden bliver nødt til at betale løntillæg for arbejde uden for normal arbejdstid, og derfor må det konkluderes, at før denne metode skal være profitabel, skal den merindtjening der opnås pr. time, være større end løntillægget pr. time.

 

En fordel ved denne fremgangsmåde er, at den er forholdsvis fleksibel. Hvis det eksempelvis viser sig, at virksomhedens afsætning falder, er det let og hurtigt at stoppe overarbejdet eller skifteholdsarbejdet. Man kalder dette fænomen for en reversibel omkostning. På den anden side kan en ting som overarbejde demotivere og nedslide medarbejderne i virksomheden, ledende til mindre produktivitet. Desuden er lønnen i et skandinavisk land som Danmark i forvejen relativt højt, og derfor vil det være dyrt at skulle give løntillæg.

 

 

Køb hos underleverandør

 

I andre tilfælde kan virksomheden udvide aktiviteten ved at købe varer hos en underleverandør, altså en anden virksomhed. Dette kan også betyde øgede omkostninger for den givne virksomhed, da det til tider er dyrere at købe varer end selv at købe dem. Ligesom ved den forrige løsning skal den opnåede merindtjening være større end omkostningerne ved købet.

 

Denne løsning er også en såkaldt fleksibel løsning. Så længe virksomheden ikke har indgået en bindende aftale med underleverandøren, er det løbende muligt at ændre i mængden, som virksomheden indkøber. På den anden side skaber løsningen dog et vist afhængighedsforhold mellem virksomheden og dens underleverandør, i den forstand, at såfremt underleverandøren ikke overholder aftaler om f.eks. leveringstid- og sted, vil virksomheden være i knibe. Samtidig kan dette være en dyr løsning på flere måder, at køb hos underleverandør oftest er dyre, men samtidig også fordi der vil være nye udgifter såsom transportomkostninger for underleverandøren.

 

 

Leje af ekstra maskinkapacitet

 

Virksomheden kan også udvide aktiviteten ved at lease eller leje yderligere maskiner eller lokaler. Her skal virksomheden igen foretage en analyse af merindtjeningen ved scenariet og de dertilhørende meromkostninger.

 

Det antages normalt, at det er en billigere løsning at lease eller leje ekstra lokaler og maskiner end at f.eks. etablere overarbejde eller købe hos en underleverandør. Desuden vil virksomheden have fuld kontrol over parametre som produkternes kvalitet, leveringstid- og sted osv., da alt aktiviteten ikke udliciteres men i stedet forbliver i virksomhedens egne hænder. Til gengæld er denne løsning ikke nær så fleksibel som de andre, da sådan noget som en lejekontrakt oftest løber over længere tid, og dette forhindrer virksomheden i løbende og abrupt at ændre sine aktiviteter. Virksomheden er altså mere ”bundet”.

 

 

Køb af ekstra maskinkapacitet

 

For at komme den manglende fleksibilitet ved forrige metode til livs kan virksomheden også vælge at købe ekstra maskinkapacitet i stedet for at leje eller lease. Dette kræver dog mere planlægning og forberedelse, da udarbejdelsen af en økonomisk beregning til en investering som denne kræver specielle teknikker

Nye aktivitetsmuligheder

 

Det er ikke altid, at en virksomhed blot kan arbejde ud fra den forudsætning, at en afsætningsplan skal udarbejdes alene med udgangspunkt i allerede kendte afsætningsalternativer, sådan som beskrevet i tidligere afsnit om udvidelse af aktivitet. I praksis kan det nemlig forekomme, at der vil opstå nye aktivitetsmuligheder hen ad vejen. I et sådan tilfælde skal virksomheden gøre sig en række overvejelser for at fastslå, hvorvidt den nye mulighed er lønsom.

 

Til at klargøre dette fremvises i VØ-bogens afsnit 32.4 et eksempel omhandlende en virksomhed ved navn AJAX A/S. Virksomhedens dilemma går kort sagt ud på, at en medarbejder i virksomheden foreslår at indføre et nyt produkt ved navn ”C” som supplement til allerede eksisterende produkter ”A” & ”B”. Først tages der udgangspunkt i virksomhedens aktivitetsbudget:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovenstående viser altså de enkelte specifikationer for de eksisterende produkter ”A” & ”B”. For det nye produkt ”C” kommer følgende informationer:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det nævnes tidligere, at lejeudgiften for maskinen til det nye produkt ”C” vil udgøre 500.000 kr. Det ses fra ovenstående tabel, at det totale dækningsbidrag potentielt kan blive helt op til 720.000 kr. (da man siger 12.000 stk. * 60 kr. i dækningsbidrag pr. stk.). Umiddelbart ser det derfor ud til, at forslaget er lønsomt, da det giver en merindtjening på 220.000 kr. (720.000 kr. - 500.000 kr.).

 

Dette er dog en overfladisk betragtning, da der ikke tages højde for muligheden for at bruge de allerede eksisterende produktionsmaskiner til også at producere produktet ”C”. Derfor bør virksomheden, såfremt den ønsker en at komme frem til en mere præcis og mindre overfladisk beslutning, udarbejde tabeller for differensbidraget pr. time for de enkelte produkter:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det kan derefter stilles op således, at de tre produkter er prioriteret efter differensbidragets størrelse pr. time:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det ses herudfra, at virksomheden ved den årlige kapacitet på 1.400 timer, som det er oplyst, at den er i besiddelse af, bør omsætte produkterne ”A” og ”C”, og i stedet skrotte produkt ”B”, da de begge kan udnyttes til fuld kapacitet, mens ”B” derimod bliver relativt overflødigt.

 

Det kan altså ved disse undersøgelser konkluderes, at indførelsen af produktet ”C” med de ovennævnte specifikationer ultimativt vil være lønsomt for virksomheden AJAX A/S. Overordnet må man altså konkludere, at når der til en fuldt udnyttet kapacitet opstår en ny aktivitetsmulighed, så må der gennemføres en ny prioritering af alle aktiviteter.  

 

Fordele og ulemper ved de forskellige metoder

© 2023 by Kant & Rider. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • White Google+ Icon
  • LinkedIn Clean
bottom of page